Klimaatverandering in Nederland: Waarom Regenwateropvang Steeds Belangrijker Wordt

apr 25, 2024

De klimaatverandering is een wereldwijde uitdaging die ook in Nederland steeds meer voelbaar wordt. Extreem weer, zoals hevige regenbuien, langere perioden van droogte en hittegolven, komt steeds vaker voor. Deze veranderingen hebben aanzienlijke gevolgen voor onze leefomgeving. Regenwateropvang wordt een cruciale maatregel om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Waterimpuls Regenwatersystemen helpt je graag met advies en de levering van regenwatertanks en systemen. In deze blog bespreken we de impact van klimaatverandering in Nederland en waarom het steeds belangrijker wordt om regenwater op te vangen.

De Impact van Klimaatverandering in Nederland

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat, maar door de klimaatverandering worden de weersomstandigheden extremer. Hier zijn enkele van de belangrijkste veranderingen die we zien:

 1. Hevige Regenbuien: De frequentie en intensiteit van regenbuien nemen toe, wat leidt tot wateroverlast en overstromingen in stedelijke gebieden.
 2. Langere Periodes van Droogte: Droogteperioden worden langer en vaker, wat de watervoorziening en de landbouwproductie beïnvloedt.
 3. Stijgende Temperaturen: Gemiddelde temperaturen stijgen, wat resulteert in meer hittegolven en hitte-eilandeffecten in steden.

klimaatverandering, Waarom Regenwateropvang Belangrijk Is

Regenwateropvang biedt een effectieve manier om met de gevolgen van klimaatverandering om te gaan. Hier zijn enkele redenen waarom het steeds belangrijker wordt:

 1. Vermindering van Wateroverlast Hevige regenbuien kunnen leiden tot wateroverlast en overstromingen in stedelijke gebieden. Door regenwater op te vangen, kan het water langzaam worden afgevoerd of hergebruikt, waardoor de druk op het rioolstelsel vermindert en overstromingen worden voorkomen.
 2. Duurzaam Watergebruik In periodes van droogte kan opgevangen regenwater een waardevolle bron van water zijn voor tuinirrigatie, toiletspoeling en andere niet-drinkwater toepassingen. Dit vermindert de vraag naar drinkwater en draagt bij aan duurzaam watergebruik.
 3. Kostenbesparing Het gebruik van regenwater in plaats van drinkwater kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Dit is vooral belangrijk in tijden van stijgende waterprijzen en mogelijke watertekorten.
 4. Verbetering van de Biodiversiteit Regenwateropvangsystemen kunnen ook bijdragen aan de verbetering van de biodiversiteit in stedelijke gebieden. Groene daken en regentuinen bieden leefruimte voor diverse planten en dieren, wat bijdraagt aan een gezondere stedelijke omgeving.
Klimaatverandering-Nederland-Regenwateropvang-waterimpuls

Praktische Maatregelen voor Regenwateropvang

Er zijn verschillende manieren waarop je regenwater kunt opvangen en gebruiken. Hier zijn enkele praktische tips:

 1. Regentonnen: Een eenvoudige en betaalbare manier om regenwater op te vangen is door het plaatsen van regentonnen onder regenpijpen. Het opgevangen water kan worden gebruikt voor tuinirrigatie.
 2. Regenwatertanks: Een (ondergrondse) regenwatertank kan ook gebruikt worden voor de besproeing van de tuin maar met dit systeem is het ook mogelijk de wasmachine en het toilet van water te voorzien.
 3. Groene Daken: Groene daken houden regenwater vast en verdampen het langzaam, wat helpt bij het verminderen van wateroverlast en het verbeteren van de stedelijke biodiversiteit.
 4. Infiltratievoorzieningen: Infiltratietunnels of -greppels kunnen regenwater opvangen en het langzaam in de bodem laten infiltreren, wat helpt bij het aanvullen van het grondwaterpeil.
 5. Waterdoorlatende Bestrating: Gebruik van waterdoorlatende materialen voor bestrating kan helpen om regenwater sneller in de bodem te laten infiltreren, wat overbelasting van het rioolstelsel voorkomt.
regenwatersystemen

Compleet regenwatersysteem

Als specialist in regenwateropvang levert en installeert Waterimpuls complete regenwatersystemen. Ondergronds, bovengronds, alleen voor de tuin of ook voor het toilet en de wasmachine, alles is mogelijk. We geven grondig advies als u zelf een tank wilt installeren, maar we kunnen ook de installatie voor u verzorgen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Subsidies en Ondersteuning

Veel waterschappen en gemeenten bieden subsidies en ondersteuning voor regenwateropvang. Zo heeft Waterschap Vallei en Veluwe een aantrekkelijke subsidieregeling voor particulieren en bedrijven die willen bijdragen aan klimaatadaptatie door regenwater op te vangen. Informeer bij jouw lokale waterschap naar de mogelijkheden en voorwaarden voor subsidie. Ook gemeentes dragen hun steentje bij. Zo heeft de Gemeente Arnhem ook een subsidie voor het stedelijk gebied.

Waterimpuls Regenwatersystemen: Jouw Partner in Regenwateropvang

Waterimpuls Regenwatersystemen is jouw partner voor advies en levering van regenwatertanks en systemen. Wij zijn goed bekend met de regio en kunnen je helpen bij het kiezen en installeren van de juiste oplossing voor jouw situatie. Ons team zorgt ervoor dat jouw installatie voldoet aan de voorwaarden van de subsidieregeling en biedt ondersteuning bij de installatie van je regenwatertank.

Neem Contact met Ons Op

Wil je meer weten over regenwateropvang en hoe je een subsidie kunt aanvragen? Neem contact op met Waterimpuls Regenwatersystemen voor deskundig advies en de beste oplossingen voor jouw regenwateropvang. Bezoek onze website of bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Samen zorgen we voor een duurzame en klimaatbestendige toekomst!